Skip til hoved indholdet
    Hjem Daginstitutionen Buskelund

Daginstitutionen Buskelund

Daginstitutionen Buskelund ligger i det nordvestlige Silkeborg, og består af Eventyrhuset (børnehave), Gården (vuggestue og børnehave), Højen (vuggestue og børnehave) og Højgården (vuggestue og børnehave).

Vores lederteam består af institutionsleder Henriette Bak Nielsen, daglige ledere Unni Eriksen, Lea Knudsen og Ida Lund. 

Daginstitutionen Buskelund er normeret til 110 vuggestuebørn i alderen 0-3 år og 190 børnehavebørn i alderen 3-6 år.

Institutionen er organiseret i 7 teams - 3 vuggestueteam og 4 børnehaveteam. Børnene er fordelt i aldersblandede børnegrupper, og alle børn og voksne er tilknyttet en hjemmegruppe som base.

Vi ser vores institution som fælles for alle børn og voksne, og vi samarbejder på tværs af grupper/stuer, team og huse omkring alle aldersgrupper. Der er gåafstand mellem vores 4 huse, og vi prioriterer et tæt samarbejde. Dette understøttes af fælles legedage og andre aktiviteter på tværs af husene i løbet af året.

Daginstitutionen har et forpligtende samarbejde med Buskelundskolen. Hvilket betyder at vi arbejder målrettet med at skabe en fælles pædagogisk platform med fælles arbejdsredskaber/værktøjer for dagtilbud og skole. Ud over det fælles teoretiske afsæt, arbejder vi på at skabe et tæt samarbejde i praksis mellem dagtilbud og skole på børneniveau. 

Kostpolitik i Daginstitutionen Buskelund:
I Daginstitutionen Buskelund er overskriften på vores kostordning "sund mad i hverdagen".

Vi vil lave sund og nærende mad, der giver børnene det "brændstof" de har brug for til at vokse, lege, lære, bevæge og udvikle sig. Maden skal være en oplevelse og børnene skal have mulighed for at få pirret deres sanser, duft og smag er vigtige sanseindtryk og måltiderne udgør en del af det sociale værdigrundlag i hverdagen.
Der er ansat 1 kostfaglig medarbejder i alle 4 huse, og de sørger for at tilberede maden til børnene.

I Daginstitutionen Buskelund har vi valgt at vi udover et sundt frokostmåltid også tilbyder:

Formiddagsmad
Eftermiddagsmad 

Børnene medbringer selv en madpakke udelukkende med skåret frugt/grønt til formiddags- og eftermiddagsmad. 

Økologi:
Vi tilstræber at få så meget økologi ind i vores madproduktion som overhovedet muligt. Alle huse har sølvmærket i økologi, hvor 60-90% af maden er økologisk. 

Kostpolitik:
Vores kostpolitik er bygget op omkring 2 hovedoverskrifter: Kostfaglige retningslinjer og de pædagogiske værdier, der er omkring måltidet.

Kostfaglige retningslinjer:
Vi ønsker at tilbyde en sund og varieret kost. Med ordet "sund" menes en kost, der lever op til Fødevarestyrelsens kostråd til måltider ”Principper i daginstitutioner”.

Spis planterigt, varieret og ikke for meget.

En varieret kost forsøger vi at sikre ved hele tiden at søge ny inspiration. Madplanen laves i forhold til sæson, ligesom danske råvarer foretrækkes. Desuden har vi til menuplanlægningen en "skabelon", der sikrer at børnene tilbydes forskellige former for mad. Skabelonen strækker sig over 14 dage og hedder:

2 x suppe
1 x grød
1 x fisk
1 x kød
1 x vegetar
4 x rugbrød – med varieret pålæg. 

Spis flere grøntsager og frugter.
Frugt og grønt er en naturlig del af frokostmåltidet, enten i form af tilbehør eller som ingrediens i eksempelvis kødsovs.
Spis mindre kød, vælg bælgfrugter og fisk.
Der er minimum fisk på menuen hver 14. dag. Derudover vil der oftest være fiskepålæg i forbindelse med rugbrødsdagene.

I forbindelse med rugbrødsdagene serveres der ofte hjemmelavet pålæg, fx. humus, linsepålæg eller kikærte-kakaocreme. Desuden serveres der ofte æg, ost ligesom rester fra de varme retter kan blive en del af det kolde frokostmåltid.

Bælgfrugter er både sundt og klimavenligt.
Bælgfrugter anvendes ofte som hel eller delvis erstatning for kød, eksempelvis i gryderetter.
Spis mad med fuldkorn.
For at imødekomme dette anvender vi grove meltyper i hjemmebagt brød og boller, og vi tilstræber at færdigkøbt brød er deklareret med fuldkornslogoet.
Ris og pasta er også fuldkornsprodukter. 

Vælg planteolier og magre mejeriprodukter.

Mejeriprodukter kan indgå i madproduktion til alle børnene. Vuggestuebørn tilbydes mælk en gang dagligt. I henhold til retningslinjerne for denne aldersgruppe serveres letmælk og til børn under 1 år modermælkserstatning.

Vi anvender så vidt muligt umættet fedt - eksempelvis i form af raps- og olivenolie, når vi bager og tilbereder maden. 

Sluk tørsten i vand.

Alle børn medbringer egen drikkedunk, hvor de i børnehaverne har fri adgang til vand igennem hele dagen. Dunken fyldes op ved behov. Der tilbydes vand ved alle måltider.  

Spis mindre af det søde, salte og fede.
Sukker anvendes som en naturlig ingrediens i måltiderne - dog i begrænset omfang. I Daginstitutionen Buskelund markerer vi dog også højtider og andre særlige lejligheder, hvilket kan indebære, at maden bærer præg heraf, fx. en fastelavnsbolle. 

Det mættede fedt stammer oftest fra animalske produkter, hvilket børnene får i begrænset omfang. Der sigtes altid mod magre kødtyper. 

Vi tilsmager maden med et minimum af salt, og bruger i stedet både friske og tørre krydderurter i madlavningen for at opnå en god smagsoplevelse. 

De pædagogiske værdier, der er omkring måltidet:
For os er det værdifuldt at måltidet er stedet, hvor der er et socialt samvær mellem børnene og mellem børnene og de voksne. Børnene er sammen med deltagende, nærværende og engagerede voksne, der taler positivt om det mad vi spiser, og opfordrer børnene til at smage på maden.
Børnenes deltagelse i de praktiske opgaver i forbindelse med måltidet, er naturligvis tilrettet deres alder. Vuggestuebørnene deltager med det de formår.

Før måltidet:
I børnehavegruppen er der børn, der sammen med en voksen henter mad, i vuggestuen er det de voksne, der henter maden. Børnene hjælper med at dække bord. Vi dækker op med porcelæn, glas og bestik. Her får børnene mulighed for bla. at øve sig i at tælle, og at få dækket bord med det, der er brug for til måltidet. Inden børnene går til bords vasker de hænder. 

Under måltidet:
Børnene spiser i mindre grupper. Det er værdifuldt at der er ro og en god stemning omkring måltidet - det er her børn og voksne har mulighed for at tale sammen om bla. den mad de spiser, og om hvad de har oplevet i løbet af dagen.

Vi vil gerne bruge måltidet til at øve:

  • børnenes selvhjulpenhed - de øver sig i at smøre, de hælder selv vand op og de øser selv mad op.
  • børnene i at mærke egne behov - jeg er sulten, jeg er mæt, jeg er tørstig.
  • børnene i at være betydningsfulde for fællesskabet - de sender maden rundt, de hjælper hinanden og venter på hinanden.
  • børnene i at være madmodige - de tør smage på ukendt mad.
  • børnene i at være rollemodeller for hinanden - når andre kan, så kan jeg også bruge kniv og gaffel.

Voksne er rollemodeller for børnene - det indebærer at vokse spiser det samme mad som børnene i form af et pædagogisk måltid.

Lære børnene om madkultur - vaske hænder, vente på tur, tale sammen med venner, smage på maden.

Efter måltidet:
Børnehavebørnene rydder selv deres brugte porcelæn og bestik op og går derefter på badeværelset for at vaske hænder.
I vuggestuen hjælper personalet børnene med at vaske hænderne.

Tætte samarbejdspartnere

I Daginstitutionen Buskelund har vi et tæt samarbejde med:

Buskelundskolen

Hvinningdalskolen

Dagplejen i Silkeborg Kommune

Daginstitutionen Buskelund

En institution i Silkeborg Kommune

Kontakt